Untitled Document
Untitled Document
   
 
   YALOVA, SUSUZLUK TEHLIKESININ NIHAYET FARKINA VARDI 04.02.2013
Tema Yalova Il Temsilciligi1. Su Çalistayi’ni degerlendirdi. Il Temsilcisi Faruk Tezcan yaptigi yazili açiklama ile asagidaki degerlendirmeyi yapti.
“Yalova Valiligi tarafindan 25-26 Ocak 2013 tarihinde düzenlenen 1. Su Çalistayi Yalova’da suyla ilgili birçok gerçegin ortaya çikmasini yada konusulur olmasini sagladi. Atatürk tarafindan “Yalova gelecegin su sehri olacaktir” denmesine ve Yalova’nin geleceginin çizilmesine ragmen 80 yildir oyalandik.
Su Çalistayi Yalova’nin yaklasan susuzluk tehlikesinin farkina varmasini sagladi. TEMA olarak Yalova 1.Su Çalistayini basindan sonuna kadar izledik. Çok geç olmakla birlikte yararli bir girisim oldugunu düsünüyorum. Ancak daha genis kapsamli olabilirdi. Baslangiç olmasi dolayisiyla yine de iyi. Su anda suyla ilgili birçok sorumlu makam ve kanun, yönetmelik var. Böyle olunca bazi konular ortada kaliyor. Su kanunu çikana kadar bu sorunu çözmek için ilimizde bir üst kurul olusturup çalistay sonuçlarinin degerlendirilmesi ve takip edilmesi yolundaki önerilerin mutlaka dikkate alinip uygulanmasi gerekir.
SU DOGAL VARLIK OLARAK KABUL EDILMELIDIR
Devlet tarafindan hazirlanan su kanun tasarisinin yanisira Tema Vakfi’nin yaptigi 4 çalistaydan sonra hazirladigi bir tasari var. Bazi Sivil toplum kuruluslarininda çesitli yorum ve önerileri var. Orman ve Su Isleri Bakanligi Havza Yönetimi Sube Müdürü Saliha DEGIRMENCIOGLU çalistayda yaptigi konusmada STK’lardan gelen kanunla ilgili önerilerin degerlendirme asamasinda oldugunu söyledi. TEMA önerisinin esasi suyun dogal bir varlik olarak tanimlanmasi ve korunmasidir. Tasarinin kanunlasmasiyla su konusunda yasanan karmasa son bulacak. Bir an önce yasalasmasini bekliyoruz.
Konusmacilar iklim degisikligi nedeniyle kendini göstermeye baslayan su azalmasina dikkat çekerek aslinda su zengini bir ülke olmadigimizi aslinda su fakiri sayilabilecegimize vurgu yaparak suyumuzu çok dikkatli kullanmamiz gerektigini Yalova’nin bir an önce arazi su kullanim planini yapmasi gerektigi belirttiler.
DIKKAT ÇEKICI BOYUTTA KIRLENME VAR
Gökçe Baraji’nda organik kirlenme oldugu, bu kirlenmenin baraja karisan kanalizasyon ve yerlesim alanlari içinden akan yagmur sularindan ve piknikçilerin biraktigi artiklarin sulara karismasi ile olustugu anlatildi. Ancak dikkat çekici bir sekilde 20 yil önce yapilan baraj arkasina sulari atan pompaj tesislerinin artik yeterli olmadigi ve baraj koruma havzasinda arttirilmak istenen imar yogunlugundan kimse bahsetmedi.Sadece yeterli altyapi gerçeklestirilmeden koruma havzasi içerisinde yapilasmaya asla izin verilmeyecegi vurgulandi. Barajdaki kirlenmeye ragmen aritma tesislerinden alinan suyun saglikli oldugu ancak bir an önce aritma tesisinin yenilenmesi gerektigi ve artik yetersiz duruma yaklastigi ifade edildi.
IÇME SULARIMIZDA KIRLILIK DIZBOYU
Saglik Müdürlügümüz tarafindan yapilan degerlendirmeler ve sunulan degerler tüyler ürpertici boyutlardaydi. Yesil Körfez Aritma Tesislerinden çikan suyun ulastigi yerler disindaki bütün içme sulari alarm veriyor. (Foto- 01 Denetim izlenimi) 100 çesit parametrenin göz önüne alinarak yapilan tahliller sonucunda olusturulan tabloda görülen merkezdeki olumsuzluk köy sularininda ayni tabloda degerlendirilmesinden kaynaklanmaktadir. Yalova sehir merkezindeki sularda önemli bir sorun görünmemektedir.Yalova’daki köy sularinin çogu içmeye uygun bulunmamaktadir. Il Genel Meclisi’nden yapilan açiklamada bütün depolara enerji hatti çekilmis, otomatik klorlama cihazi konmus ve klor verilmesine ragmen muhtarliklarin nedense bu konuda hassas davranmadiklari ifade edildi. Ancak çalistaya katilan muhtarlardan herhangi bir ses çikmamasina anlam veremiyorum. Su degerlerinin en iyi çiktigi yerlesim yeri olarak Kadiköy Beldesi oldugu ortaya çikti.
GÜNDEMDE IKI BARAJ VAR
Konusmacilar her firsatta Körfez Köprüsü dolayisiyla Yalova’nin nüfusunun 400 bine ulasagi ve su planlamalarinin buna göre yapilmasina dikkat çekilirken DSI tarafindan Altinova’da planladigi Karadere ve Kinali Barajlari ile Yalova’nin degisik yerlerine planlanan 6 gölet yatirimlarina Yalova’nin gelecegi ile ilgili olumlu bir planlama gözüyle bakilmalidir.
Ayrica Gökçe Baraji’na takviye olarak düsünülen Kurtdere (Safrandere) Derivasyon projesi ile Gökçe Baraji’nin beslenecegi haberide çalistayda ortaya konan önemli bir bilgiydi.
SU SIKINTISININ TEK NEDENI: TARIMSAL SULAMA
Yapilan açiklamalarda DSI’nin Yalova’da tarimsal su kullanimiyla ilgili tesisi bulunmuyor. Tüm birimlerde yeterli su var ancak özellikle köylerde yasanan su sikintisina neden olarak arazi sulamasi gösteriliyor.
Ayrica DSI’den yapilan açiklamada Gökçe Baraji’ndan geçtigimiz yil verilen 29 milyon metreküp suyun 9 milyon metreküpünün bedelinin tahsil edilemedigini. Bu kayip kaçak suyun Yalova’nin iki aylik suyu oldugu ifade edildi.

TASARRUF KAMPANYASI
Çalistayin sonunda yapilan degerlendirmede suyun kullaniminda savurganlik yapildigi bunun önüne geçmek için bilinçlendirme çalismalari gibi bazi tedbirlerin alinmasinin iyi bir baslangiç olacagi kanaatindeyim.
Biz Tema Il Temsilciligi olarak Gökçe Baraji Havzasi’nin korunmasi konusunda daha hassas davranilmasi gerektigini bir kez daha hatirlatmak istiyoruz.
DEVAMI GELMELI
Çalistayin yapilmasini saglayan TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Yalova Milletvekili Temel Coskun’a, emegi geçen Yalova Valiligi, Özel Idare ve Kent Konseyi’ne Tema Yalova Temsilciligi olarak tesekkür ediyoruz. Ancak kosulanlar gerçeklestirilmeli bu çalismanin devaminin getirilmesi gerekir. Ilerde yapilacak çalismalara su ve turizm iliskisi, deniz suyu, yer alti sulari, kaplica sulari, arazi sulamalari konularina da agirlikli olarak yer verilmesini öneriyor, yerel yönetimler olarak belediyelerin daha fazla ilgi göstermesini diliyoruz”
 
Untitled Document
YURUYENKOSK.COM
Tüm hakları saklıdır © 2007
En iyi görünüm için IE5.0 ve üzeri bir browser ile 1024x768 çözünürlüğü tercih ediniz.
Tasarım & Kodlama & Sanaltur :
Bugün Tekil 37 Toplam Tekil 243918 Bugün Çoğul 92 Toplam Çoğul 719619
 
yalova, yürüyen köşk, atatürk , yalova dizayn , faruk tezcan , atatürkün köşkleri , atatürk'ün köşkleri , çiftlikköy , altınova , armutlu , çınarcık , esenköy , kemerköprü , tarihi yapılar , tarihi köşkler , tarihi eserler , yalova sanal müzesi , açık hava müzeleri , delmece yaylası , atatürk ormanı , atatürk kent ormanı , termal , atatürk köşkleri,çınarcıkta emlak, çınarcıkta emlakçı, çınarcık emlak, emlak çınarcık, yalova emlak, emlakçı çınarcık, emlakçı portföyü,daire,arsa , arazi , villa , malikane , köşk , koruköy , kiralık satılık , devremülk , benzin istasyonu , benzinlik ,yalovada emlakçı , çiftlikköyde emlakçı , orhangazide emlakçı , esenköyde emlakçı , termalde emlakçı , yalova , orhangazi , çınarcık , çiftlikköy , altınova , esenköy , armutlu , yalova dizayn , dekorasyon , yalova kadir emlak , Kadir Kaynar , Akaryakıt İstasyonu