Untitled Document
Untitled Document
   
 
   YALOVA, SUSUZLUK TEHLİKESİNİN NİHAYET FARKINA VARDI 04.02.2013
Tema Yalova İl Temsilciliği1. Su Çalıştayı’nı değerlendirdi. İl Temsilcisi Faruk Tezcan yaptığı yazılı açıklama ile aşağıdaki değerlendirmeyi yaptı.
“Yalova Valiliği tarafından 25-26 Ocak 2013 tarihinde düzenlenen 1. Su Çalıştayı Yalova’da suyla ilgili birçok gerçeğin ortaya çıkmasını yada konuşulur olmasını sağladı. Atatürk tarafından “Yalova geleceğin su şehri olacaktır” denmesine ve Yalova’nın geleceğinin çizilmesine rağmen 80 yıldır oyalandık.
Su Çalıştayı Yalova’nın yaklaşan susuzluk tehlikesinin farkına varmasını sağladı. TEMA olarak Yalova 1.Su Çalıştayını başından sonuna kadar izledik. Çok geç olmakla birlikte yararlı bir girişim olduğunu düşünüyorum. Ancak daha geniş kapsamlı olabilirdi. Başlangıç olması dolayısıyla yine de iyi. Şu anda suyla ilgili birçok sorumlu makam ve kanun, yönetmelik var. Böyle olunca bazı konular ortada kalıyor. Su kanunu çıkana kadar bu sorunu çözmek için ilimizde bir üst kurul oluşturup çalıştay sonuçlarının değerlendirilmesi ve takip edilmesi yolundaki önerilerin mutlaka dikkate alınıp uygulanması gerekir.
SU DOĞAL VARLIK OLARAK KABUL EDİLMELİDİR
Devlet tarafından hazırlanan su kanun tasarısının yanısıra Tema Vakfı’nın yaptığı 4 çalıştaydan sonra hazırladığı bir tasarı var. Bazı Sivil toplum kuruluşlarınında çeşitli yorum ve önerileri var. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Havza Yönetimi Şube Müdürü Saliha DEĞİRMENCİOĞLU çalıştayda yaptığı konuşmada STK’lardan gelen kanunla ilgili önerilerin değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi. TEMA önerisinin esası suyun doğal bir varlık olarak tanımlanması ve korunmasıdır. Tasarının kanunlaşmasıyla su konusunda yaşanan karmaşa son bulacak. Bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz.
Konuşmacılar iklim değişikliği nedeniyle kendini göstermeye başlayan su azalmasına dikkat çekerek aslında su zengini bir ülke olmadığımızı aslında su fakiri sayılabileceğimize vurgu yaparak suyumuzu çok dikkatli kullanmamız gerektiğini Yalova’nın bir an önce arazi su kullanım planını yapması gerektiği belirttiler.
DİKKAT ÇEKİCİ BOYUTTA KİRLENME VAR
Gökçe Barajı’nda organik kirlenme olduğu, bu kirlenmenin baraja karışan kanalizasyon ve yerleşim alanları içinden akan yağmur sularından ve piknikçilerin bıraktığı artıkların sulara karışması ile oluştuğu anlatıldı. Ancak dikkat çekici bir şekilde 20 yıl önce yapılan baraj arkasına suları atan pompaj tesislerinin artık yeterli olmadığı ve baraj koruma havzasında arttırılmak istenen imar yoğunluğundan kimse bahsetmedi.Sadece yeterli altyapı gerçekleştirilmeden koruma havzası içerisinde yapılaşmaya asla izin verilmeyeceği vurgulandı. Barajdaki kirlenmeye rağmen arıtma tesislerinden alınan suyun sağlıklı olduğu ancak bir an önce arıtma tesisinin yenilenmesi gerektiği ve artık yetersiz duruma yaklaştığı ifade edildi.
İÇME SULARIMIZDA KİRLİLİK DİZBOYU
Sağlık Müdürlüğümüz tarafından yapılan değerlendirmeler ve sunulan değerler tüyler ürpertici boyutlardaydı. Yeşil Körfez Arıtma Tesislerinden çıkan suyun ulaştığı yerler dışındaki bütün içme suları alarm veriyor. (Foto- 01 Denetim izlenimi) 100 çeşit parametrenin göz önüne alınarak yapılan tahliller sonucunda oluşturulan tabloda görülen merkezdeki olumsuzluk köy sularınında aynı tabloda değerlendirilmesinden kaynaklanmaktadır. Yalova şehir merkezindeki sularda önemli bir sorun görünmemektedir.Yalova’daki köy sularının çoğu içmeye uygun bulunmamaktadır. İl Genel Meclisi’nden yapılan açıklamada bütün depolara enerji hattı çekilmiş, otomatik klorlama cihazı konmuş ve klor verilmesine rağmen muhtarlıkların nedense bu konuda hassas davranmadıkları ifade edildi. Ancak çalıştaya katılan muhtarlardan herhangi bir ses çıkmamasına anlam veremiyorum. Su değerlerinin en iyi çıktığı yerleşim yeri olarak Kadıköy Beldesi olduğu ortaya çıktı.
GÜNDEMDE İKİ BARAJ VAR
Konuşmacılar her fırsatta Körfez Köprüsü dolayısıyla Yalova’nın nüfusunun 400 bine ulaşağı ve su planlamalarının buna göre yapılmasına dikkat çekilirken DSİ tarafından Altınova’da planladığı Karadere ve Kınalı Barajları ile Yalova’nın değişik yerlerine planlanan 6 gölet yatırımlarına Yalova’nın geleceği ile ilgili olumlu bir planlama gözüyle bakılmalıdır.
Ayrıca Gökçe Barajı’na takviye olarak düşünülen Kurtdere (Safrandere) Derivasyon projesi ile Gökçe Barajı’nın besleneceği haberide çalıştayda ortaya konan önemli bir bilgiydi.
SU SIKINTISININ TEK NEDENİ: TARIMSAL SULAMA
Yapılan açıklamalarda DSİ’nin Yalova’da tarımsal su kullanımıyla ilgili tesisi bulunmuyor. Tüm birimlerde yeterli su var ancak özellikle köylerde yaşanan su sıkıntısına neden olarak arazi sulaması gösteriliyor.
Ayrıca DSİ’den yapılan açıklamada Gökçe Barajı’ndan geçtiğimiz yıl verilen 29 milyon metreküp suyun 9 milyon metreküpünün bedelinin tahsil edilemediğini. Bu kayıp kaçak suyun Yalova’nın iki aylık suyu olduğu ifade edildi.

TASARRUF KAMPANYASI
Çalıştayın sonunda yapılan değerlendirmede suyun kullanımında savurganlık yapıldığı bunun önüne geçmek için bilinçlendirme çalışmaları gibi bazı tedbirlerin alınmasının iyi bir başlangıç olacağı kanaatindeyim.
Biz Tema İl Temsilciliği olarak Gökçe Barajı Havzası’nın korunması konusunda daha hassas davranılması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.
DEVAMI GELMELİ
Çalıştayın yapılmasını sağlayan TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Yalova Milletvekili Temel Coşkun’a, emeği geçen Yalova Valiliği, Özel İdare ve Kent Konseyi’ne Tema Yalova Temsilciliği olarak teşekkür ediyoruz. Ancak koşulanlar gerçekleştirilmeli bu çalışmanın devamının getirilmesi gerekir. İlerde yapılacak çalışmalara su ve turizm ilişkisi, deniz suyu, yer altı suları, kaplıca suları, arazi sulamaları konularına da ağırlıklı olarak yer verilmesini öneriyor, yerel yönetimler olarak belediyelerin daha fazla ilgi göstermesini diliyoruz”
 
Untitled Document
YURUYENKOSK.COM
Tüm hakları saklıdır © 2007
En iyi görünüm için IE5.0 ve üzeri bir browser ile 1024x768 çözünürlüğü tercih ediniz.
Tasarım & Kodlama & Sanaltur :
Bugün Tekil 20 Toplam Tekil 235322 Bugün Çoğul 26 Toplam Çoğul 702471
 
yalova, yürüyen köşk, atatürk , yalova dizayn , faruk tezcan , atatürkün köşkleri , atatürk'ün köşkleri , çiftlikköy , altınova , armutlu , çınarcık , esenköy , kemerköprü , tarihi yapılar , tarihi köşkler , tarihi eserler , yalova sanal müzesi , açık hava müzeleri , delmece yaylası , atatürk ormanı , atatürk kent ormanı , termal , atatürk köşkleri,çınarcıkta emlak, çınarcıkta emlakçı, çınarcık emlak, emlak çınarcık, yalova emlak, emlakçı çınarcık, emlakçı portföyü,daire,arsa , arazi , villa , malikane , köşk , koruköy , kiralık satılık , devremülk , benzin istasyonu , benzinlik ,yalovada emlakçı , çiftlikköyde emlakçı , orhangazide emlakçı , esenköyde emlakçı , termalde emlakçı , yalova , orhangazi , çınarcık , çiftlikköy , altınova , esenköy , armutlu , yalova dizayn , dekorasyon , yalova kadir emlak , Kadir Kaynar , Akaryakıt İstasyonu